Inzichten en tips

Online presenteren: waarom schreeuwen tegen je beeldscherm niet werkt

Farah Nobbe 1 september 2020

 

Verstandige mensen zijn allang afgehaakt bij de recente Amerikaanse politiek, ik bedoel, hoeveel kan een mens aan. Wijzelf vallen helaas niet in de categorie ‘wijs’ en bingewatchen gewoon nog even door. Maar dan kunnen we jullie ook de smakelijke hapjes voorschotelen die je anders misschien gemist had.

Lege zaal

Want deze is te mooi om niet te kijken: tijdens de afgelopen Republikeinse conventie sprak Kimberly Guilfoyle, de nieuwe vriendin van Donald Trump Jr., het volk toe. Waar zich dit pre-corona afspeelde in arena’s afgeladen met publiek (oh die goeie oude tijden, waar zijn ze gebleven…), werd deze speech vooraf opgenomen op een enorm podium in een verder lege zaal. En daar ging het een ietsiepietsie mis.

Evita Peron

Omdat de setting kennelijk toch inspireerde tot iets groots en meeslepends stemde Guilfoyle haar verhaal af op een megastadion waardoor ze als een soort hedendaagse Evita Peron een ‘speech on steroids’ hield. Spoel vooral door naar de laatste minuten en zet je geluid alvast wat zachter.

Wow…

Nu weet iedere acteur: je speelt altijd op de achterste rijen. Jouw stem, je expressie, je energie moet voldoende zijn om de àchterste mensen in de zaal te bereiken. Als je dit principe toepast begrijp je ook waarom Guilfoyle’s toespraak niet zo afgestemd oogt. Onze spreekster staat wel voor een grote zaal, maar het publiek zit, door corona perikelen gedwongen, als het ware recht tegenover haar aan een klein tafeltje met wapperende haren en piepende oren.

En we kunnen natuurlijk gniffelen om dit gevalletje overenthousiasme, maar als we eerlijk zijn worstelen we hier online op een bepaalde manier allemaal mee.

Wat doe jij?

Want wat doe jíj eigenlijk als je via een beeldscherm met anderen praat? Ga je dichtbij het scherm zitten of toch liever wat verderaf? Ben je net zo lang aan het woord als normaal, of pas je je spreektijd aan op de online omgeving? En wat doe je als je de camera’s een voor een uit ziet floepen? Zeg je daar iets van of ga je stug door? En wat doe je eigenlijk met je slides? Leuk dat je iets kunt laten zien natuurlijk, maar ook lastig dat jij op zo’n moment minder groot in beeld bent.

Nieuwe realiteit

In het begin van de lockdown hadden we (wij ook!) nog het excuus dat alles nieuw en onwennig was, maar inmiddels liggen we vast aangemeerd bij het nieuwe land dat ‘online werken’ heet. Veel bedrijven ruiken de kans op een blijvende transformatie en zetten in op permanent thuiswerken. Dus of we het nu leuk vinden of niet: dit is onze nieuwe realiteit. Het enige wat er op zit is dat we er heel snel, heel goed in worden.

Blijf op de hoogte

Nieuwe inzichten, boeiende analyses en praktische presentatietips.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We versturen geen spam, opzeggen is altijd mogelijk.