Hoe geef je een TED talk?

Speakercoach voor TEDxAmsterdam

Heb je een BIG idea? Iets wat de moeite waard is om te delen? Dan wil je op de iconische rode stip van TED staan. Hoe gaaf is het om écht impact te maken met je verhaal. En jezelf te presenteren aan de wereld. En doe je het goed bij TED, dan heb je serieuze airtime. Voor sprekers met ambitie is TED een dream come true.

‘Spreken als TED’

Hoe spreek je als TED? Er is niet 1 weg die naar de rode stip leidt, maar een ding is zeker: het vraagt minutieuze voorbereiding. En daarom biedt TED z’n sprekers een coach aan. En het was voor Nobbe Mieras dan ook een eer om partner te zijn bij het ontwikkelen van de editie van 2023.

Presentatietechnieken uitgelicht

TED is een bijzonder genre. Het houdt het midden tussen het genre van de speech en de presentatie. De spreker is meer performer dan in bijvoorbeeld een zakelijke context. Toch kan je veel van TED sprekers leren. Hieronder belichten we een paar specifieke technieken die we hebben toegepast. Technieken die je in iedere presentatie kan inzetten. Of ga je speechen? Kijk dan even naar Milio van de Kamp.

 

Video afspelen

Een heldenreis

Wil je mensen inspireren? Ze laten zien wie je bent en wat je drijft? Dan wil je een vorm van Storytelling gebruiken waarin je mensen mee op reis neemt door je leven: dan kies je voor de Hero’s Journey.

De Hero’s Journey is een universeel vertelpatroon. Het zit in de Gilgamesh, het oudste bekende verhaal ter wereld en in de Odyssee en bijvoorbeeld het bijbelverhaal van Mozes. Het patroon werd ‘ontdekt’ door Joseph Campbell en hij schreef er de klassieker The Hero with a Thousand Faces over. De heldenreis heeft 12 stappen en begint altijd in ‘de gewone wereld’ van de protagonist.

Robin heeft in de coaching sessies gewerkt aan loepzuiver beschrijven van dit eerste moment. Het publiek moet het voor zich kunnen zien, zodat ze zich met haar perspectief kan verbinden.

Pocornie is inmiddels een gelauwerd en veelgevraagd spreker.

Video afspelen

Een verhaal tot leven laten komen

Venus Bijleveld is een rasperformer, zoekt de interactie op en vertelt sappige verhalen. Wat maakt deze storytelling zo levendig? Een van de kneepjes van het vak is het gebruiken van kroegpraat. Kroegpraat (pub-talk) is een verteltechniek waarbij je de mensen in de scene letterlijk aan het woord laat: ‘Dus zei hij…en toen zei ik…’. In informele setting praten mensen vaak zo, maar in formelere situaties (zoals bij een presentatie) switchen we vaak naar een niveautje abstracter. En dat maakt dat we ook wat saaier worden.

Dit fragment is een voorbeeldje van deze verteltechniek. Maar Ma’ma Queen deelt het niet om te entertainen. Het heldere statement aan het einde, maakt dat je goed snapt wat het punt is dat gemaakt wordt door deze flamboyante spreker.

Ma’Ma Queen is een gevierd boegbeeld voor haar community.

Video afspelen

Maak het je publiek gemakkelijk

Friendred Peng spreekt over kunst en niet iedereen is thuis in de wereld van kunst. Hoe neem je mensen dan mee? Je wil een presentatie beginnen op het punt waar je publiek zichzelf nog herkent. Peng kiest voor een heel herkenbaar voorbeeldje om zijn publiek aan te laten haken. Zo kan hij zijn publiek mee gaan nemen in zijn ideeën.

Friendred’s kunst en onderzoek zijn bekroond met diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Oppo Renovator Award en de Shanghai Da Shi Award.

Video afspelen

‘Ken uw genre’

Een succesvolle TED spreker staat lekker ontspannen op de rode stip, heeft goed contact met het publiek, hoeft niet over z’n woorden na te denken. Lekker ‘conversational’ dus. Maar schijn bedriegt: de TED spreker bereidt zich minutieus voor (denk: maanden) en kan z’n TALK goeddeels dromen. Het is daardoor eigenlijk een speech, die zo goed gerepeteerd is dat het eruit ziet als een presentatie.

Het maakt TEDx een lastig genre, want spreekspanning ligt op de loer, je gaat een beetje acteren en dan kan het gekunsteld overkomen. Of heb je gewoon te weinig tijd? Is het niet je stijl? Milio van der Kamp is schrijver. Hij schrijft goed. En dacht: laat ik doen waar ik goed in ben: een sterke tekst schrijven en die lees ik voor. Hij kiest voor een ander genre. En dat pakt uitstekend uit.

Milio schreef het veelgeprezen boek ‘Misschien moet je iets lager mikken’.

Elke spreker is uniek

Unieke verhalen van unieke sprekers, met ieder hun eigen realiteit. Sprekers gaan ook op hun eigen manier door de voorbereidende fase. De ene komt een middagje sparren, de ander gaat een nauwe samenwerking met de coach aan. TED koestert de uniciteit van de spreker en geeft dus ook veel vrijheid in hoe je je coach gebruikt.

Deze fragmenten laten een aantal technieken zien die iedereen in presentaties kan toepassen. Technieken die iedree spreker kan leren.

Wil je leren presenteren met impact? Volg dan een van onze presentatietrainingen.