De doorsnee spreker heeft geen spreekangst, maar heeft eerder te maken met ‘buikvlinders’. Nou is een beetje adrenaline prettig, daar word je wakker van. Maar als je ook van je lichte presentatie zenuwen af wilt en nog een beetje meer ontspannen voor een groep wilt staan, gaan deze adviezen je gegarandeerd helpen.
1. Zoom uit
Een belangrijke oorzaak van zenuwachtigheid voor een presentatie is gebrek aan overzicht. Als je bij het maken van je presentatie begint met het maken van PowerPointslides zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Neem afstand van je verhaal, zoom uit! Krabbel op een papiertje de stappen die je wilt zetten. Maak dit een logisch pad voor jezelf. Pas als je eigen verhaal op hoofdlijnen kunt volgen maak je slides. Of nog beter, wordt heel goed in Storydesign.
2. Doe gewoon
Er bestaat een groot misverstand over wat presenteren nou precies is. De meeste mensen denken dat je een soort toneelstuk moet opvoeren wat vervolgens beoordeeld wordt door het publiek. Doordat ze er zo tegenaan kijken gedragen ze zich ook als een acteur in de aanloop naar de presentatie toe. Ze letten op hun ademhaling, doen ontspanningsoefeningen en slaan elkaar op de schouders terwijl ze roepen: “Succes hè!”. Je zet je schrap en dat zorgt vrijwel altijd voor presentatie zenuwen.
Laat je niet gek maken, doe gewoon. Jij hebt bepaalde kennis en ervaring die interessant is voor andere mensen. En jij bent zo aardig om dat met die mensen te delen. Zie je presentatie als een gelegenheid waarbij je gaat praten met mensen.
3. Beslis
Je bent een paar minuten op weg in je presentatie en twijfel bespringt je: “Wie ben ik om dit verhaal te vertellen, wat weet ik er nou van?”, “Ik weet eigenlijk niet of ik wel helemaal achter dit product sta”, “Misschien is deze informatie voor deze mensen ook veelste complex”. Twijfelen is niet erg; overweeg, draal en twijfel gerust.
Maar neem een beslissing vóórdat je voor een groep gaat staan. Heb je voldoende inhoudelijke expertise voor deze presentatie, ja of nee? Kun je achter dit product staan, ja of nee? Is je verhaal helder genoeg, ja of nee? Toon discipline. Sta jezelf niet toe om tussen de ja en de nee in te blijven hangen en beslis.
4. Doe het samen
Heel veel mensen voelen zich eenzaam bij het presenteren. Ze voelen zich te vaak een slecht acteur achter een glasplaat. Als je ophoudt een presentatie als een toneelstukje te zien kun je anders insteken. Doe je presentatie niet alleen, doe het samen met je publiek. Dus praat echt met ze, zie ze, betrek ze. Jij blijft als presentator verantwoordelijk, dus je houdt de leiding. Maar doe het samen, niet alleen.
Presentatie zenuwen de baas
Op de juiste manier voorbereiden, stoppen met acteren, besluiten dat je weet waar je het over hebt en vervolgens de interactie opzoeken. Als je dat (systematisch) doet, blijft het bij lichte zenuwen en blijf je uit de buurt van de spreekangst.