Blue Monday is achter de rug. De meest deprimerende dag van het jaar. Onder andere omdat dan je goede voornemens de soep in zijn gelopen. Laat je niks wijsmaken: het is niet wetenschappelijk onderbouwd en het begrip wordt vooral gebruikt om vakantiereisjes naar de zon te verkopen. We kunnen best veranderen.
Een van de dingen die helpt bij veranderen zijn kleine structuurtjes aanbrengen die helpen om iets nieuws te doen. Je richt je dus op daadwerkelijk iets doen. Wil je iedere ochtend hardlopen? Zet je hardloopschoenen naast je bed, zodat je ze vast aandoet. Grotere kans dat je ook echt gaat lopen.
Inclusiviteit kan je doen
Zo is het ook met het creëren van een inclusieve cultuur in teams. Dat betekent dat leiders inclusieve dingen gaan dóen. Ik wil niet over-simplificeren: cultuurverandering kost tijd en inspanning op vele fronten. Na de fase van bewustwording (‘hebben we een probleem dan?’) en de beslissing dat je echt wat wilt neerzetten samen, moet er van alles gebeuren. Beleidswijzigingen, leiderschap meenemen, trainen, borgen. En dat betekent ook: simpele, panklare structuurtjes inbouwen die zorgen dat je daadwerkelijk andere dingen gaat doen. Inclusie in actie dus eigenlijk. Wat voor structuren versterken dan inclusie, dat gevoel van erbij horen en uniek zijn?
Simpele interventies
Een voorbeeld: jouw bedrijf gaat met specialistische teams naar je klant om ingewikkelde problemen op te lossen. Hoe zorg je dat je niet steeds kiest voor de mensen uit je eigen bubbel? Waar je het makkelijkst mee door een bocht lijkt te kunnen omdat je al veel samen hebt gedaan? Je kunt structuurtjes bedenken voor de meeting waarin je brainstormt over de samenstelling van het team. Ieder MT lid kiest bijvoorbeeld een consultant die wat vaker op de bank zit en promoot deze in het team. Zo raken deze mensen niet te snel uit beeld. Je kunt er ook een getal aan koppelen: zoveel keer niet ingezet is volgende keer zeker wel mee. Een teamlid houdt dit bij en brengt het in in overleg.
Een ander voorbeeld. In groepen speelt ranking altijd een rol. Dit is bepalend voor of je het woord neemt of niet. Door dit groepsfenomeen is het dus niet vanzelfsprekend dat alle stemmen gehoord worden. Hoe kan een structuurtje helpen? Als er een complexere vraag speelt, verdeel het team in kleinere groepjes. Senior mensen met meer junior mensen bijvoorbeeld, en laat ze brainstormen. Voordat de groepjes uit elkaar gaan, wijs je aan wie er verslag uitbrengt in de grote groep. Ook hier kan je variatie in aanbrengen: soms de meer senior mensen, soms de meer junior mensen. Easy peasy.
Wil je leren hoe dit werkt? En praktisch aan de slag met je leiders? We komen met plezier een workshop over inclusieve structuren verzorgen. Het is net als met de hardloopschoenen naast je bed: als de structuurtjes staan, heb je een grotere kans dat je ook daadwerkelijk inclusievere teams krijgt.